Sistematski pregledi

Sistematski pregledi kod malih životinja u veterinarskim ambulantama odnose se na sveobuhvatne preglede koji se provode kako bi se procijenilo opće zdravlje životinje. Ovi pregledi uključuju evaluaciju svih glavnih sustava u tijelu životinje, kao što su:

  1. Kardiovaskularni sustav: Pregled srca i krvnih žila, uključujući auskultaciju (slušanje zvukova srca pomoću stetoskopa) i mjerenje pulsa.

  2. Respiratorni sustav: Pregled dišnih puteva i pluća, koji također uključuje auskultaciju pluća kako bi se uočile eventualne abnormalnosti u disanju.

  3. Probavni sustav: Pregled usne šupljine, zubi, jezika i abdomena, te ispitivanje stanja gastrointestinalnog trakta.

  4. Urogenitalni sustav: Pregled bubrega, mokraćnog mjehura i genitalnog sustava.

  5. Koštano-mišićni sustav: Procjena stanja kostiju, mišića i zglobova, traženje znakova boli, oticanja ili deformiteta.

  6. Neurološki sustav: Pregled refleksa, koordinacije i motorničkih funkcija.

  7. Koža i dlaka: Pregled kože i dlake kako bi se uočile promjene kao što su iritacija, infestacije parazitima ili kožne bolesti.

  8. Limfni sustav: Palpacija limfnih čvorova za otkrivanje oticanja ili abnormalnosti.

Sistematski pregledi su ključni za rano otkrivanje bolesti, praćenje općeg zdravlja, i za provođenje preventivnih mjera, kao što su cijepljenja, kontrola parazita i dentalna njega. Tijekom ovih pregleda, veterinar također može preporučiti dodatne dijagnostičke testove kao što su krvne pretrage, ultrazvuk, rendgen ili druge specifične pretrage, ovisno o nalazima i potrebama životinje.